Hva bør du gjøre hvis du møter en psykopat i en rettssak?
av advokat Anders Flatabø
Nedenfor gir vi 12 viktige tips på hva du selv kan gjøre som part (saksøker eller saksøkt) i en rettssak, der motparten har psykopatiske trekk. Artikkelen bygger på tidligere artikler, men er vesentlig oppdatert og omarbeidet. I denne artikkelen gjelder tipsene det du selv kan gjøre som part i et søksmål, mens vi i en annen artikkel her på siden gir tips om hva advokaten din bør gjøre i saker, der motparten har psykopatiske trekk.
1. Velg en erfaren og tøff advokat i saker med psykopati
95% av sivile saker vinnes gjennom å få bevist faktum, ikke gjennom å vri rettsreglene til å passe med det faktum som blir bevist. Psykopatisaker med uforenlige faktabeskrivelser er som oftest rene faktumsaker, der seier eller tap er avhengig av hvem som har bevisbyrden, begivenhetsnær dokumentasjon og hvem retten tror på.
Velg derfor en erfaren advokat for domstolene, som har vært mye i retten. Erfaring med å håndtere løgn og manipulasjon i retten vil være viktigere enn gode juridiske teorikunnnskaper, når motparten er i stand til å lyve uanstrengt. Velg gjerne også en litt tøff advokat, som har en naturlig autoritet og som ikke fremstår som for beskjeden, selv om vedkommende er hyggelig og flink faglig. Sistnevnte handler om å ikke velge en advokat som er for lik deg selv, dersom du er en snill og godtroende person (som psykopater ofte tiltrekker seg). Det er derfor viktig med en tøff og gjerne også karismatisk advokat i forhold til å speile psykopaten (se pkt. 6). Det kan nemlig bli kontraster i partskonstellasjonen dersom advokat og klient er for like i fremtoningen, når man møter en motpart som er både sjarmerende og kynisk.
En psykopat vil garantert komme med overraskelser i form av skitne triks, prosessuelle snubletråder og endrede forklaringer kort tid før hovedforhandling, og ikke minst uventet under hovedforklaring. Du bør da ha en advokat med mye erfaring fra rettssalen, som kan områ seg raskt og ta eventuelle prosessuelle problemer med rettens administrator på sparket.
Det er også nødvendig med en advokat som buffer mellom deg og psykopaten, for å holde emosjonell avstand fra psykopatens løgner og provokasjoner.
2. Ikke si utad at motparten er psykopat
Ikke prøv å forklare retten at motparten er en psykopat, mangler empati eller er personlighetsforstyrret. Du vil ikke få sympati, men fremstå som konfliktsøkende og svertende. Bruk i stedet eksempler og fortell om konkrete hendelser med detaljer, tid og sted, som beskriver psykopatens insensitivitet, sjarme, overbevisningskraft, egoisme, hensynsløshet eller risikotaking. Overlat derimot til dommer og/eller den sakkyndige å trekke konklusjoner, anta diagnoser og foreta vurderinger av de hendelser som du har beskrevet. Ta gjerne et skritt tilbake og si at du ikke aner hva psykopatens atferd skyldes, men utvis forundring over atferden, og påpek hvor atferden oppfattes som unormal. Fortell gjerne hva du opplever som pussig eller merkelig ved atferden.
3. Prioriter tiden riktig når du imøtegår løgn og avledning
Ikke fall for fristelsen til å imøtegå enhver uriktig påstand fra psykopaten med omfattende argumentasjon, selv om alle uriktige påstander må bestrides. Hvis en påstand fra psykopaten om at du eksempelvis er alkoholiker er absurd, vil en troverdig og ressurssterk part bare avfeie påstanden kort. Derimot hvis du i realiteten drikker mye alkohol, vil du ønske å bruke mye energi på å forsvare deg: «Jeg hadde ikke sittet her og vært så klar, dersom jeg var alkoholiker» «Jeg jobber såpass mye at jeg ikke hadde kunnet klart jobben da» osv. For mye fokus på å forsvare seg mot fremsatte beskyldninger vil kunne oppfattes av dommeren som at det kan være hold i noen av beskyldningene (ingen røyk uten ild). Problemet med å bruke for mye tid på å forsvare deg mot usanne og absurde påstander, er at psykopaten får definere hva saken skal handle om, slik at ikke din historie huskes, som nevnt under pkt. 4 nedenfor. Psykopaten er tjent med et høyt konfliktnivå, vidløftiggjøring av faktum og uforenlige faktabeskrivelser.
Det er derfor bedre å tilbakevise løgnaktige påstander kort uten særlig argumentasjon eller bevis. Er beviset kun psykopatens ord, er det nok å si at beskyldningen overhodet ikke stemmer. Ikke føl deg underlegen psykopaten gjennom å føle at du må forklare deg. Å bruke mye tid på å tilbakevise løgn øker konflikten, og tar fokus vekk fra selve saken som skal avgjøres, hvilket er i psykopatens interesse. Du skal heller ikke måtte bevise at du ikke er noe eller ikke har gjort noe (omvendt bevisbyrde) i sivile saker.
Glem likevel ikke å bestride kort usanne påstander, idet psykopaten ellers vil kunne anføre at du ikke har bestridt påstandene. Nøkkelordet er imidlertid kort bestridelse. Bare si det stemmer ikke eller noe liknende til absurde påstander.
Bruk tiden på hovedspørsmål som er viktige for saken. Jo bedre logisk begrunnet og dokumentert en påstand er, desto mer ressurser bør du bruke på å imøtegå den. Dersom en injurierende påstand i det vesentligste er sann, men der påstanden ikke er relevant for saken, er det beste å bare legge seg flat og erkjenne faktum, selv om det er flaut eller ubehagelig, men forklare hvorfor faktumet ikke er relevant for saken.
4. Fortell din egen historie for å vinne saken
Ikke tillat at psykopatens løgner setter agendaen for hva saken skal handle om. Fokuser derfor minst 75% av tiden på å få frem egen sak og ikke bare på å forsvare deg mot løgn og avledning. Din historie må fortelles og huskes i rettssalen; ikke psykopatens.
5. Vær Obs på og avslør skjulte forutsetninger
Pass på at ikke skjulte premisser blir stående uimotsagt i påstander som inneholder flere falske premisser. Et eksempel fra politikken er da Donald Trump sa i valgkampen “Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender tyver, voldtektsmenn og folk med narkotika. Og noen, antar jeg, er ok folk“. Da er det lett å fokusere på å imøtegå fremstillingen av hva slags mexikanere som kommer til USA, og glemme premisset om at Mexico “sender” folk. Fremstillingen av at Mexico som nasjon bevisst “sender” folk kan synes absurd og uviktig i forhold til de mer grove anklagene om at de fleste mexikanere som kommer til USA er tyver, voldtektsmenn og narkotikaforbrytere, men premisset er viktig, fordi premisset forutsetter at Mexico aktivt prøver å bli kvitt de menneskene som kommer til USA. Vær derfor bevisst på om påstander fra psykopaten inneholder skjulte budskap/forutsetninger/premisser som lett kan gå “under radaren,” fordi andre deler av påstandene tar all oppmerksomhet. Tar man tak i skjulte forutsetninger og får frem hvor absurde de er, vil psykopaten miste troverdighet. I rettssaker vil psykopaten ofte bruke et falsk premiss om at vedkommende ønsker motparten alt godt til å selge inn enn løgn. Du kan da få frem villedningen gjennom å si ting som at “Det er hyggelig at Frank sier at han er opptatt av mitt beste og ønsker et samarbeid, men det er en rar måte å vise at man ønsker et samarbeid på gjennom å komme med usanne påstander. Et samarbeid forutsetter at vi har noenlunde felles forståelse av hva som har skjedd“.
6. Speil psykopaten og hold deg rolig for å unngå stor kontrast mellom partene
Prøv å speile psykopaten i retten, og behold roen uansett under rettsmøtene. Dersom psykopaten er blid og morsom i retten, bør du også forsøke å være blid og morsom. Er psykopaten bevisst på en offerrolle, få frem at du er offeret. Ikke vis at du blir stresset eller emosjonelt aktivert av psykopatens løgner, manipulasjon eller forsøk på å sno seg unna. Advokaten din bør også speile nivået til motparten, og fremstå som positiv, rolig og selvsikker. Hvis du reagerer på usanne påstander med kroppsspråk eller utrop i rettssalen, viser det bare at påstanden treffer deg hardt – ikke at påstanden er usann. Videre vil retten oppfatte det slik at du ikke klarer å styre følelsene dine (følelsesstyrt med manglende impulskontroll). Hold deg derfor rolig i rettssalen uansett, og ikke vis for mye følelser verken under partsforklaringen din eller mens du hører noen løgner bli fortalt til retten. En følelsesstyrt person har dårligere dømmekraft, hvilket kan påvirke dommerens syn på partens vurderingsevne og oppfattelsesevne. Det er derfor uheldig om det blir store avvik mellom uttrykket til deg selv og motparten.
7. Ikke la deg provosere av motpartens advokat
Ikke la deg provosere av psykopatens advokat, selv om advokaten til motparten er dyktig. Advokater er lojale mot egen klient og ønsker å vinne saken. Motpartens advokat vil derfor begjærlig gripe enhver løgn som motparten kommer med og fremstille den som sannhet, for å vinne saken. For noen gjør det mer vondt at en utenforstående fremmer beskyldninger og anklager – og gjerne på en utspekulert måte, men det er da viktig å forstå at motpartens advokat spiller en rolle og gjør en jobb som profesjonell. Å vise reaksjoner på motpartens advokats fremstilling, viser bare i sanntid at anklagene treffer, og får motpartens advokat til å fremstå som å være inne på noe viktig for saken. Så derfor forhold deg rolig og uanfektet uansett.
8. Forklar logikken bak rare ting som du aksepterte
Ofte klarer psykopaten under et samliv eller i et forretnings- eller arbeidsforhold å presse eller lure seg til fordeler, som han eller hun egentlig ikke hadde krav på. Da bør du forklare nærmere hvorfor du var så dumsnill at du gikk inn på en slik avtale, slik at retten forstår logikken i disposisjonen. Forklar alltid logikken bak handlinger som er vanskelige for andre å forstå i ettertid. Eksempelvis hvorfor man ikke forlot en voldelig partner eller hvordan man kunne tro på usannsynlige forklaringer, gjentatte løfter osv. Hold fokus på rettsreglene i saken, og få frem nødvendig faktum for at reglene som sikrer dine krav kommer til anvendelse.
9. Forvent å bli trodd – så blir du trodd
Forvent å bli trodd, og ikke vis frykt for å ikke bli trodd gjennom desperasjon. Desperasjon etter å bli trodd (appellering) kan fremstå som overfølsomhet eller til og med psykisk ustabilitet for det utrente øye. Instinktivt vil utenforstående spørre seg: Hvorfor er denne personen så desperat på å bli trodd? Er det forsøk på å manipulere oss? Dessverre er det slik at dersom du fremstår som desperat på å bli trodd, blir du ikke trodd.
Du er kanskje fra før av vant med at psykopaten har blitt trodd i andre sammenhenger som skole, arbeidsmøter, barnevernet, familievernkontoret eller i forklaringer med venner og familie. Det kan da oppstå en frykt for eller mistanke om at motparten vil overbevise dommeren eller den sakkyndige akkurat på samme måte. Husk at dine opplevelser av å ikke ha blitt trodd noen ganger kan ha sammenheng med at saksbehandlere og andre har valgt å ikke ta stilling til konflikten.
10. Vær forberedt på reaktivering av gamle følelser
Vær bevisst på din egen situasjon i dag. Som psykopatoffer kan du i ekstreme tilfeller i flere år etterpå være påvirket av psykopatens virkelighetsforståelse gjennom såkalt «gaslighting», der psykopaten gjennom løgn og manipulasjon kan ha påvirket din egen hukommelse, oppfattelsesevne og forstand. Å møte en psykopat i retten kan føre til at din synkronisering med psykopatens virkelighetsoppfatning reaktiveres. Har du vært i et misbruks- og avhengighetsforhold kan gamle følelser dukke opp. Vær til stede mentalt og følelsesmessig klar i rettssaken din.
11. Avtal med advokaten din hvem som fokuserer på det vanskelige
Avtal en klar overordnet strategi med advokaten din om skille mellom det advokaten skal få frem, og det du som part skal få frem i partsforklaringen. Her er det viktig at advokaten håndterer bestridelsen av alle løgnaktige påstander i størst mulig grad (løgn og skittkasting), slik at klienten kan fokusere på å snakke om det som gjør at saken vinnes. En slik taktikk kan gjerne kalles for «good cop, bad cop» (slem politi, snill politi), der advokaten bør ta for seg de ubehagelige påstandene, slik at klienten i større grad kan fronte «gladsakene» og fremstå som positiv.
12. Vær godt forberedt før du havner i rettssalen
Ta vare på relevante dokumenter, kontoutskrifter, e-poster og sms som kan komme til nytte senere. Rapporter fra skole, medisinske journaler er også viktig. Utsettes man for straffbare handlinger, bør du politianmelde forholdet. Vær likevel klar over at saken som oftest vil henlegges, og at psykopaten vil bruke henleggelsen mot deg. Det er derfor viktig at eventuelle politianmeldelser overfor domstolene presenteres som et bevis for hvordan du har opplevd situasjonen, og ikke som et bevis på straffeskyld hos psykopaten. Besøks- og kontaktforbud er derimot lettere å få dersom psykopatens atferd krenker privatlivets fred eller gir grunn til å tro at det vil begås straffbare forhold mot deg. Det vil normalt underminere psykopatens troverdighet som velgjører og snill, dersom man har fått et besøks- og kontaktforbud.